De wereld wordt zoals wij hem denken

Op 20 januari liep de Mienskip vol met meer dan 40 actieve vrijwilligers: bestuurders van verenigingen, stichtingen en clubs in onze dorpen. Ze kwamen op uitnodiging van Dorpsbelangen voor de presentatie van Jaap Koen Bijma, adviseur van Doarpswurk.

IMG_20160120_201034

Jaap Koen nam de aanwezigen mee naar het leven in deze tijd. Wat is er aan de hand in de samenleving en hoe kunnen we omgaan met individualisering. Hij deed dit aan de hand van filosofische theorieën en richtte zich vooral op het sociaal organisme. Dat is het gebied, waarin verenigingen enz. zich bewegen. Dat is ook het gebied waar vaak “gedoe” is.

IMG_20160120_200514

In een schema maakte hij duidelijk waarom de samenleving nu anders in elkaar zit dan in de jaren 50, 70 en 90 van de vorige eeuw. In de jaren 70 van de vorige eeuw zaten we in de tijd van samenleving met elkaar en delen van materie. De meeste aanwezigen zijn opgegroeid in die tijd. Nu zitten we in de tijd van individualisme en het geestelijke (mindfullnes, yoga). Jaap Koen legde uit dat dit ook de reden is waarom het in de huidige tijd zo lastig is om mensen in een bestuur van een vereniging te krijgen. Het is niet zo dat jongeren niets willen doen voor de samenleving. Maar niet meer op de traditionele manier. Vier jaar in een bestuur met minimaal 10 vergaderingen in een jaar past niet meer bij de meeste jongeren. Wat jongeren wel willen, is een overzichtelijke klus, waarvan het begin en het eind bekend is.

IMG_1807

Een ander aspect dat Jaap Koen Bijma naar voren bracht, is dat de samenleving uit drie systemen bestaat. Het rechtssysteem, waar verenigingen en de overheid toe behoren en waar het democratische stelsel geldt. Dan het culturele en geestelijke leven, het gebied waar men in vrijheid zijn eigen ideeën ontplooit. En als derde het economische leven, de ondernemers, die in feite de andere twee betalen. Het economische leven is hiërarchisch. Ergens in het midden komen de drie aspecten bij elkaar. Het is de kunst voor ieder om zich in het gezichtspunt van de ander te verplaatsen en zo samen te komen tot een gedragen besluit.

IMG_1810

Tot slot ging het over geluk. Genieten is voor de meeste mensen geluk. Voor een kleinere groep is geluk ook nuttig zijn; dat zijn de actieve dorpsbewoners. En een nog kleinere groep vindt geluk in verantwoordelijkheid nemen en in besturen gaan zitten. Om meer mensen actief te krijgen voor de gemeenschap is het zaak om de genieters bewust te maken dat nuttig zijn ook kan leiden tot geluk. Op die manier krijg je meer mensen actief in de mienskip.

IMG_1808

Het was een leerzame avond, waar veel herkenning naar voren kwam, waardoor er waarschijnlijk ook wat meer inzicht ontstond in waarom dingen gaan zoals ze gaan. Een avond met veel theorie en weinig echte praktische oplossingen. Misschien kan daarop in een mogelijk vervolg verder worden ingegaan.

Na een geanimeerde nazit, waarbij ieder de gelegenheid had beter kennis met elkaar te maken, ging ieder zijns weegs over sjippeglêde wegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s